Wil je ook gaan wedstrijdzwemmen dan zit er vast iets voor je tussen. Bij Aqualero doen we mee aan de volgende wedstrijden. Hieronder vind je informatie over de verschillende wedstrijden waar onze zwemmers aan deelnemen.

Verenigingscompetitie

De nationale zwemcompetitie wordt door de KNZB georganiseerd. De doelstelling is dat alle bij de KNZB aangesloten verenigingen zich als team kunnen meten met andere verenigingen. De competitie is verdeeld in zes niveaus: drie landelijke niveaus en drie niveaus per regio. We zwemmen de wedstrijden samen met andere verenigingen uit Friesland & Drenthe. Elke wedstrijd zwemmen we in een ander bad. De laatste wedstrijd zwemmen we met alle verenigingen uit beide poules.

Behalve dat een zwemmer voor zijn eigen PR zwemt, wordt bij deze wedstrijden ook voor de club gezwommen. Afhankelijk van het programma, tellen de snelste twee tijden per vereniging mee voor het puntenklassement. Bij geen deelname voor een bepaald programma wordt een zogenaamde vervangende tijd gebruikt. Deze tijden zijn nooit gunstig en het is daarom belangrijk dat alle zwemmers aan de competitiewedstrijden meedoen.

Open de actuele stand in deze competitie via de website van de KNZB waar Zwem club Aqualero aan deelneemt -> Toon de stand

Miniorenwedstrijden

Er zijn 5 miniorenwedstrijden per jaar. De wedstrijden zijn voor jongens Minioren 2 t/m 6 en meisjes Minioren 2 t/m 5 en Junioren 1. De afstanden die gezwommen worden variëren van 50m tot 400m.

Bij deze wedstrijden tellen de individuele prestaties. In deel 1 en 3, alsmede in deel 2 en 4 worden dezelfde afstanden gezwommen. Deel 5 kent een afwijkend programma. De snelste 100 zwemmers van de minioren wedstrijden worden opgenomen in de TOP 100. Aan het eind van het seizoen zwemmen de minioren een regiofinale. De winnaars van de programmanummers mogen zich kampioen noemen.

25 en 50 m wedstrijden

Deze wedstrijden worden georganiseerd voor zwemmers van alle leeftijden. Ook hier wordt weer in poules gezwommen. Voor deze wedstrijden gelden maximum limieten, je mag niet sneller gezwommen hebben dan een bepaalde tijd.  De snelste zwemmers kunnen zich plaatsen voor finale wedstrijden aan het eind van het seizoen.

Swimkickwedstrijden

De Swimkick wedstrijden zijn er voor jongens Minioren 1 t/m 6 en meisjes Minioren 1 t/m 5 die kennis willen maken met wedstrijdzwemmen. De opzet van deze wedstrijden is dat ze laagdrempelig en eenvoudig moeten zijn. Van de meeste slagen wordt gedurende het seizoen een 25m, 50m en 100m aangeboden. Er zijn 4 SwimKick wedstrijden per seizoen en deelname is geheel vrijblijvend. Bij deze wedstrijden zijn medailles te winnen.

Junioren, Jeugd en Senioren wedstrijden (JSS)

Vanaf de junioren (1) leeftijd. Hierbij komen alle slagen en afstanden aan de beurt in 4 wedstrijden. Voor 1 programmanummer zijn er medailles te winnen.

Regio en provinciale Kampioenschappen

Regio en Provinciale Kampioenschappen worden in de winter (januari) en in de zomer (mei) georganiseerd door de Regio Noord. Om aan deze wedstrijden mee te kunnen doen moeten limieten worden gezwommen. De Regio kampioenschappen zijn voor de snelste zwemmers uit de regio. De Provinciale kampioenschappen zijn voor de zwemmers die zich niet hebben geplaatst voor de Regio kampioenschappen. Zwemmers die zich plaatsen voor de Regio Kampioenschappen zwemmen dus niet mee in de Provinciale Kampioenschappen.

Nederlandse Kampioenschappen (NK en NJK)

Voor de Nederlandse Kampioenschappen moeten limieten worden gezwommen. Er zijn aparte kampioenschappen voor Junioren en Senioren. In de winter worden de kampioenschappen in een 25m-bad gezwommen, de zomerkampioenschappen vinden in een 50m-bad plaats.

Voor de Minioren-zwemmers zijn er ook landelijke kampioenschappen. In februari kunnen de beste Minioren deelnemen aan de Jaargangwedstrijden in een 25m-bad. In juli volgen dan de Jaargangfinales in een 50m bad. Voor beide wedstrijden moeten limieten worden gezwommen of is er een ‘vrije inschrijving’ waarna de snelste zwemmers worden geplaatst.

Overige wedstrijden

Gedurende het zwemseizoen wordt naar passende wedstrijden gezocht en ontvangen we uitnodigingen om deel te nemen aan diverse wedstrijden en toernooien door heel het land. Dit zijn meestal wedstrijden voor de Selectie- en Speedo-groep. Afhankelijk van het soort wedstrijd wordt in overleg met de hoofdtrainer besloten aan welke wedstrijden wij meedoen en welke zwemmers worden uitgenodigd

Andere wedstrijden

We worden nog wel eens uitgenodigd om deel te nemen aan andere wedstrijden , zoals de 1-uursestafette, pepernoten estafettewedstrijd, enz. Als het kan en we voldoende deelname kunnen vinden zullen we ook aan deze wedstrijden meedoen.

Voor de specifieke masters wedstrijden kijk op Mastersinformatie.

Meer informatie over de verschillende soorten wedstrijden kun je ook vinden op de website van de KNZB.