‘Met zwemmen kun je alles even vergeten’

[bron: Noordenveld in Beweging] Het is bijna 28 jaar geleden dat ZPC Roden en ZPC Leek besloten verder te gaan onder de naam ZC Aqualero. Anno 2024 heeft de zwemclub bijna 100 leden, jong en oud, die op allerlei manieren hun passie kunnen beoefenen, zoals wedstrijdzwemmen, masters zwemmen en trimzwemmen. De thuisbasis bevindt zich in twee zwembaden, namelijk De Hullen in Roden en Nienoord in Leek. Laatstgenoemde wordt momenteel duurzaam verbouwd, zodat alle activiteiten zich nu op Roden concentreren. Aqualero wil met name het aantal jeugdleden graag verder uitbreiden. 

“Met zwemmen leer je vaardigheden waar je de rest van je leven profijt van hebt. Het is leuk om te doen en binnen Aqualero staat gezelligheid voorop”, zegt Suzanne Mol, lid van de PR-commissie. Dat laatste kunnen Lotte en Julia bevestigen. Zij maken deel uit van de Jeugdcommissie, die activiteiten buiten het zwemmen om organiseert, daarover later meer. Zowel Lotte (12 jaar) als Julia (13 jaar) zwemmen nu ongeveer 5 jaar. 

Fit blijven

Voor Lotte was het niet vanzelfsprekend dat ze op zwemmen ging. “Ik kom niet uit een typische zwemfamilie”, zegt ze. “Maar, ik wilde wel op een sport en dat is zwemmen geworden. Daarnaast zit ik nog op dansen.” Voor Julia lag dat heel anders. Zij komt uit een zwemfamilie en is opgevoed met zwemmen, zoals ze zelf aangeeft. “Ik weet niet anders dan dat ik altijd in het water lag”, zegt ze met een glimlach. “Wat er leuk is aan zwemmen, herhalen ze de vraag. “Je kunt echt alles even laten gaan en nergens meer aan denken, alleen maar lekker zwemmen. En ik sport ook om fit te blijven.”

De meiden trainen twee keer in de week, onder leiding van trainer Luciënne. Normaal duurt de training één uur, maar dat is inmiddels met een kwartier uitgebreid. “Dat is best pittig”, zo geven Julia en Lotte aan. Beiden doen aan wedstrijdzwemmen. Luciënne:” Een training bestaat over het algemeen uit inzwemmen, een duur of intervalduur, intervaltempo of sprintonderdeel. Ik schrijf een jaarplan, waarin alle trainingen worden vastgelegd. Dat doe ik overigens alleen voor wedstrijdzwemmers en masters zwemmers. Trimzwemmers houden vooral hun conditie op peil, maar doen niet mee aan wedstrijden.”
Voor de duidelijkheid, masters zwemmen is een speciale klasse van wedstrijdzwemmen, voor zwemmers ouder dan 20 jaar. Het grootste deel van deze groep zwemt voor hun conditie of het verbeteren van hun techniek. Een klein deel zwemt ook wedstrijden.

Wedstrijdzwemmen

“De wedstrijdzwemmers hebben regelmatig een wedstrijd, in de drie noordelijke provincies, maar af en toe ook wel daarbuiten”, gaat Luciënne verder. “Daar train je immers voor, tijdens wedstrijden zwem je uiteraard tegen leden van andere clubs, maar het is ook een moment om te zien of je jezelf hebt verbeterd. Zwemmen is een individuele sport, waarbij je de strijd met jezelf aangaat. De tegenstander is de tijd. Trainen doen we wel als team en tijdens wedstrijden moedigt iedereen elkaar ook aan, dat is leuk om te zien.” 

Aqualero telt ongeveer 40 jeugdleden en dat aantal ziet de club graag groeien. De jeugdleden variëren in de leeftijd van 6 tot en met 17 jaar en er zijn meer meisjes dan jongens. “Maar, de jongens komen eraan, want we hebben opvallend vele jonge jongens als lid ingeschreven”, geeft Luciënne aan. “Hoe dat komt? Geen idee, dat kan allerlei redenen hebben.”

Activiteiten

Zoals aangegeven organiseert de nieuwe en actieve Jeugdcommissie van Aqualero vooral activiteiten buiten het zwemmen om. Naast Julia en Lotte maken Kim, Jasper en Yanoah deel uit van deze commissie en vanuit het hoofdbestuur worden ze begeleid door José. Bowlen, kerstfeest met spelletjes, samen eten, pepernoten verkopen; het zijn enkele voorbeelden van activiteiten die de Jeugdcommissie organiseert. “En momenteel zijn we met de voorbereidingen van het kamp bezig”, geven Julia en Lotte aan. “Het is leuk om dingen te bedenken en te organiseren. Het is altijd gezellig en dat geldt voor alle activiteiten buiten het zwemmen om. Aqualero is wat dat betreft meer dan alleen zwemmen en dat maakt het ook zo leuk.”

Heb jij zin om te gaan zwemmen en wil je later mee gaan doen aan zwemwedstrijden? Kijk dan op de website van Aqualero en geef je op als lid. www.aqualero.com