Masters >

Masterszwemmen

Logo mastersprint.nl

Sinds de oprichting in 2007 is het masterszwemmen de laatste jaren sterk gegroeid. Op dit moment telt het masterzwemmen circa 35 zwemmers.

Wat is masterszwemmen(wiki) .

De mastergroep kan grofweg worden ingedeeld in wedstrijd-masters en recreanten-masters. De wedstrijd-masters nemen deel aan wedstrijden uit het masters-circuit van de KNZB.

Wat

De trainingen van de masters worden ingedeeld naar het niveau van de aanwezige zwemmers. De programma’s voor zowel de wedstrijd- als de recreanten masters is gelijk tijdens een training, maar de intensiteit wordt aangepast. Er is voor de mastersgroep niet een expliciete jaarplanning, maar de trainingen worden deels ingedeeld op basis van het jaarplan van de sportgroep.

Tijdens de trainingen van het masterszwemmen wordt gewerkt aan de conditie en de techniek van de zwemmers. In de masterstrainingen komen alle slagen (vlinderslag, rugcrawl, schoolslag en borstcrawl) aan bod en is er ook aandacht voor het starten, keren en finishen.

Er worden tijdens de masterstrainingen wel individuele techniek aanwijzingen gegeven, maar er zijn op dit moment geen expliciete techniek-trainingen. Er wordt, in samenspraak met de zwemmers, wel gekeken of dit wenselijk en mogelijk is.

Voor de masters wordt een maximale grootte van 5 zwemmers per beschikbare baan aangehouden, met een maximum van 20 zwemmers per trainer.

Iedereen die het leuk vindt om met een groep zwemmers te werken aan de conditie en zijn/haar techniek te verbeteren, kan bij de masters van Aqualero goed terecht!

De trainingen worden verzorgd door gediplomeerde trainers.

Klik op de ‘-‘ hieronder voor meer informatie!

WEDSTRIJD MASTERS

Deelname aan wedstrijden

De masters kunnen deelnemen aan de wedstrijden van het Zuyderzee Circuit Masters (ZMC), die 7 keer per jaar worden georganiseerd. Meer info vind je HIER. Ook kunnen zij inschrijven voor de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen (ONMK) in januari (korte baan) en mei (lange baan) van elk jaar. Meer info vind je HIER.
Verder zijn er andere masterswedstrijden waaraan je kunt meedoen, o.a. De Spatters Beilen organiseert een keer per jaar een wedstrijd. Ook zien we de masters graag op de Verenigingscompetitiewedstijden, waaraan ook de jeugdleden meedoen. En tot slot is er de 1-uurs estafette, waaraan we we jaarlijks met 1 of 2 teams deelnemen.

Bij de masters wordt gezwommen in leeftijdscategorieën die 5 jaar beslaan (20-25 jaar, 25-30 jaar, 30-35 jaar, …. 85-90, 90-95!). Dus je bent nooit te oud om mee te doen!

De TC Masters (Annette Korving) heeft de volgende taken:

 • Zij nodigt de masters uit.

 • Zij zorgt (zo nodig) voor een startvergunning (aanvraag via Ledenadministratie).

  Je kunt een startvergunning voor 1 specifieke wedstrijddag, maar ook voor een jaar aanvragen. Als je meer dan 5 wedstrijden per jaar zwemt, is een jaarvergunning qua prijs aantrekkelijker.

 • Zij doet de inschrijvingen via het digitale programma Team Manager en levert deze aan bij de organiserende vereniging.

 • Zij doet de betaling van het wedstrijdgeld aan de organiserende vereniging.

 • Zij stuurt de deelnemers vooraf een tikkie.

  Per afstand geldt een deelnamebedrag. Dus hoe meer afstanden je zwemt, hoe meer je betaalt. Je kunt aan max. drie individuele afstanden deelnemen. Het wedstrijdgeld is dus niet inbegrepen in de contributie.

 • Zij bevestigt de deelname en maakt een rijschema.

 • Zij importeert na afloop de gezwommen tijden in het digitale programma Team Manager en stuurt de uitslagen naar de zwemmers.
OPENWATER ZWEMMEN

Sinds enige jaren word er door enkele masters ook in het openwater(meren, plassen, kanalen) gezwommen. Kijk op onze openwater-pagina voor meer informatie.

Meer weten

Voor meer informatie over het masterszwemmen bij Aqualero kun je terecht bij de Contact>Commissies>Technische Commissie van het masterszwemmen, de TC.

Contributie informatie vind je op onze contributiepagina.

Trainingstijden masterszwemmen

Zwemkasteel in Leek:
Dag: Tijden: Doelgroep:
Dinsdag 18.00 – 19.00 uur Masters en gevorderde wedstrijdzwemmers
Zwembad de Hullen in Roden:
Donderdag: 20.30 – 21.30 uur Masters
Tijdens de reguliere schoolvakanties zijn er geen trainingen.